Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Makarska Riviera - noord

strand en bergen
© Grad Baska Voda.

Baska Voda
Dit is een van de oudste badplaatsen van Kroatië. Lange kiezelstranden, pijnbomen en de pittoreske straatjes vormen de charme van dit dorpje.
Reeds in de Oudheid was dit plaatsje bewoond. Men vindt er nog sporen van oude versterkingen. Na eeuwen van Turkse bezetting kwam de oorspronkelijke bevolking terug en begon met de teelt van druiven, olijven, vijgen en kersen. Ook met visvangst hielden ze zich bezig. In het zuidelijke deel van het haventje kunnen plezierboten aanmeren. In het centrum vind je de barokke Sint-Lovrankerk, opgericht op de fundamenten van een veel ouder gebouw.
Op de hellingen van de berg vonden we nog een klein gehucht met zijn typische witte huisjes.
Ook de moeite waard is de Ancora Jat scubadiving club. Het nachtleven kan je vinden in menige beachclubs en disco’s. Als er dan nog tijd over is om te slapen kan je terecht in enkele hotels en op een appartement of een kamer bij particulieren.

Brela

Voor sportliefhebbers is Brela een ideale plaats. Behalve een duikclub is er ook een sportcomplex met een zwembad met zeewater en sauna. Ook een boot huren kan in Brela. Het vermelden waard is dat het strand van Brela de Blue Flag Award kreeg. Die onderscheiding krijg je pas als je aan 26 zeer strenge criteria voldoet. Er zijn strandwachters, zodat de kinderen veilig zijn. Wandelaars kunnen een uitstapje wagen naar Gornja Brela, een eindje de berg op, waar je nog de oude manier van leven aantreft.

Brela werd gesticht in de eerste tot de vierde eeuw en begon als een Romeinse vestigingsplaats. Het werd voor het eerst vernoemd door de Turken onder de naam Berulia. De bevolking van de bergplaatsjes rond de Biokovo berg zakten af naar de kust en dat was het begin van de huidige badplaats.
Men vindt er de Gospa od Karmela kerk. Er is ook een archeologisch park op de plaats van het oude kerkhof met enkele merkwaardige grafzerken.

Brela is een van de mooiere toeristische plekjes in Kroatië. Er is een groot woud boven de kustlijn, met zijn keienstrand.
In de haven is er plaats voor enkele boten. Men vindt er druiven, olijven, marascinokersen en vijgen.
Logeren kan je in vier hotels of in een van de talrijke appartementen of kamers bij de mensen thuis.

Promajna
Zes km ten noordwesten van Makarska ligt het stadje Promajna, vlak aan zee. Het ligt midden in een karakteristiek Middelandse Zee natuur. Voor fervente stappers is er een “promenade” langs de kust tot in Baska Voda.
Sportievelingen hoeven niet te treuren. Er is een duikschol, men kan moutainbikes en boten huren, men kan aan parasailing doen. Op het strand zijn volleybalnetten opgesteld.

De herinneringen gaan terug tot 3000 jaar geleden. Veel is er niet overgebleven, maar wat er is werd ondergebracht in een klein museum. Er zijn nog twee kleine musea: over de zee en zijn bewoners en eentje over het dorpsleven. Er staan drie kleine oude kerkjes en een nieuwere, grotere uit 1889.

Verblijven kan men in Hotel Conté met 30 kamers en in enkele particuliere appartementen en kamers. De luchthaven van Split bevindt zich op ongeveer 65km.

Krvavica
Krvavica is niet groot maar er staat een groot toeristisch complex. Verder is het er erg rustig. Het dorpje ligt op 4km afstand van Makarska, waar je naartoe kan als je meer vertier nodig hebt, en je nadien terug kan naar het rustige plekje. Verschillende grafstenen in de buurt tonen aan dat het plaatsje al vroeg bewoond was. Je vindt er kamers en appartementen bij de mensen thuis.

Bratus
Bratus is een piepklein vissersdorpje, waar je nog de traditionele huisjes vindt. Boven het dorp is er een archeologische site, met één grote rots en enkele kleinere. De bevolking – amper 50 mensen – houden zich vooral bezig met visvangst maar het toerisme is fel in opkomst. Er zijn zo’n 100-tal bedden voorzien in appartementen voor maximum 4 personen.vandaag 21-5-24, laatst aangepast op 12-11-09.