Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Bol

afgeleten straatstenen
©. Photocroatia.com

Ruw natuurschoon
Bol is gelegen aan de zuidelijke kant van het eiland Brac. Dit heuvelachtig eiland is aan de zuidkust zeer schaars bewoond. Hier dalen de bergen steil in zee af. Bol wordt door een 4 km smalle zeestraat van het naburige eiland Hvar gescheiden.

De witte steen van Brac
In het stadje Bol zijn er talrijke fraaie bouwwerken. Allen zijn deze gebouwd uit de fraaie witte steen van Brac. Deze steen is het symbool van het eiland. Het witte huis in Washington, de Reichstag in Berlijn en het parlement in Wenen werden met deze steen gebouwd.
In Bol is de Sveti Ivan kerk het meest bezienswaardige gebouw. In deze kerk bevindt er zich een groot aantal aan kunstschatten waaronder de belangrijkste de ďmadonnaĒ van Tintoretto is. Ook is er een kasteel dat in de 15e eeuw gebouwd werd.

De Gouden Hoorn
Wellicht het mooiste strand aan de Adriatische Zee is de Zlatni Rat, of te wel de Gouden Hoorn. Dit prachtige kiezelstrand is op 20 min. wandelafstand van het centrum van Bol. Het gaat hier om een natuurfenomeen dat uniek is in het hele Adriatische zeegebied. Het zeewater verlegt de hoorn naar het westen of oosten naar gelang van het getij.
In de nabije omgeving zijn er nog enkele andere adembenemende stranden waar men eveneens kan genieten van de helder blauwe Adriatische Zee.

Wandelen
Wandelaars kunnen vanuit Bol te voet naar het hoogste punt van het eiland. Op de 780 meter hoge top, de Vidova Gora, hebt u een fraai uitzicht op de Gouden Hoorn en bij helder weer kan men zelfs ItaliŽ zien.

Overnachtingsmogelijkheden
In Bol zijn er vier hotels die allen voorzien zijn van het benodigde comfort. Enkele hiervan zijn gelegen aan de Gouden Hoorn.
In de omgeving van Bol zijn er twee kleinere campings en worden er eveneens kamers door particulieren verhuurd.

Bereikbaarheid
Het eiland Brac is bereikbaar met veerboot. Er zijn verbindingen tussen Split en Supetar in het noorden van het eiland. Deze tocht duurt ongeveer 45 min.
Er is ook een veerverbinding tussen Makarska en Sumartin, gelegen in het oosten van het eiland.
In het hoogseizoen is er ook een veerboot tussen Bol en Jelsa, op het eiland Hvar.

De hoofdwegen op het eiland zijn goed bereidbaar en zijn eveneens toegankelijk voor caravans of mobilhomes.

Op het eiland is er een luchthaven waar enkel kleinere vliegtuigen kunnen landen.vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.