Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Jelsa

boot in haven van Jelsa
© TZ Jelsa
Wondermooi hoofdplein
Jelsa is gelegen op 10 km van Starigrad, in het noordelijke gedeelte van het eiland Hvar. Jelsa is een rustig stadje met prachtige huizen en een beschutte haven. Er is een kloosterfort met een parochiekerk die uit de 16e eeuw dateert. Er bevinden zich waardevolle kunstschatten waaronder kostbare schilderijen en beeldhouwwerken. De schoonheid van het Sint-Johannesplein zal u zonder woorden laten. De renaissance en barokke gebouwen zijn er van ongekende schoonheid.

Recreatiemogelijheden
Op de heuvels rond Jelsa zijn er vele wijngaarden. De bekende Prošek wijn is van deze omgeving afkomstig. U kan door deze wijngaarden een mooie wandeling maken met de Grapceva Špilja Grot als einddoel.
Er is een twee uur durende wandelroute naar de top van de Humberg. Deze is gelegen op 603 meter hoogte en biedt een fraai uitzicht op de Midden-Dalmatische Eilanden.

Mooie stranden en idyllische baaien
Buiten de twee grote stranden, zijn er nog een groot aantal aantrekkelijke kleine strandjes die in de baaien verscholen liggen.
Het nabijgelegen eiland Zecevo, is een van de meest geliefde bestemmingen met schitterende stranden die uitsluitend toegankelijk zijn voor naturisten.

Moderne badplaats
Jelsa is voorzien van enkele comfortabele hotels. Maar het zijn vooral de goede campings die de toeristen naar deze moderne badplaats lokken.
In het stadje worden er vele gastenkamers en appartementen verhuurd.

Veerbootverbindingen
Om op het eiland Hvar te geraken kan u kiezen uit twee mogelijkheden. U kan met de veerboot van Split naar de stad Hvar. Een andere mogelijkheid is om via Drvenik per veerboot naar Sucuraj, in het westen van het eiland gelegen, te gaan.
Vanuit Jelsa vertrekt er een veerboot die naar Bol, op het naburige eiland Brac, gaat.


vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.