Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

KomižaAuthentieke gezelligheid
Komiža is gelegen aan de westkust van het eiland Vis. Het centrum van de stad wordt gedomineerd door de pittoreske Grimaldi toren. In Komiža zijn er vele typische dalmatische huizen en een prachtige Venetiaanse vesting die in de 16e eeuw gebouwd werd. Op een groene heuvel boven de stad ligt de Sint-Niklaaskerk. Van aan de voet van de kerk is er een indrukwekkend panorama op de verst gelegen eilanden van de Adriatische Zee.

Het eiland Biševo
De sterkste troef van het eiland Vis is de ongerepte natuur. De Wereldorganisatie voor Natuurbescherming heeft het eiland op de lijst van 10 meest ongerepte eilanden van de Middellandse Zee geplaatst.
Een indrukkwekkende uitstap is een bezoek aan het eiland Biševo, ten westen van Komiža. Hier bevindt zich de Modra Špilja, een grot waarbinnen het zonlicht de meest fantastische kleuren tovert. Zorg ervoor dat u rond het middaguur (best tussen 11 en 12u) in de grot bent. Vanuit Komiža worden er bootexcursies naar het eiland georganiseerd.

Vissersmuseum
Komiža is een authentiek vissersdorp. Gedurende vele eeuwen was het leven van de inwoners afhankelijk van de visvangst. In de stad is er een vissersmuseum waar men kan kennismaken met het traditionele leven van de vissers van Komiža. Talrijke voorwerpen, foto’s en maquettes worden in het museum tentoongesteld.

Parelwitte stranden
In Komiža zijn er verschillende kleine stranden, waarvan het grootste deel kiezelstranden zijn. In de nabije omgeving zijn er vele rustige inhammen met parelwitte stranden. De dichte begroeiing en het kristalhelder zeewater vormen een uniek schouwspel van verschillende kleuren.

Kamers bij particulieren
In Komiža is er geen hotel, noch camping. De enige overnachtingsmogelijkheden zijn kamers bij particulieren. Deze zijn echter ook beperkt waardoor het aan te raden is om op voorhand te boeken.

Bereikbaarheid
Komiža kan men via de hoofdweg op het eiland bereiken. De stad is gelegen op 9 km van Vis. Er zijn veerverbindingen tussen Vis en Split, en tussen Vis en Hvar.vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.