Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Makarska

groot keitjesstrand met zonnekloppers
© TZ Makarska.

Makarska is een stadje aan de Dalmatische kust, 140km van Dubrovnik en 60km van Split. Het telt ongeveer 15.000 inwoners. Het is gelegen aan een baai in de vorm van een hoefijzer, tussen de Biokovo berg en de kust. Het meest typische aan dit kustplaatsje is zijn ďpromenadeĒ met palmbomen, waar je cafťs, bars en boetiekjes vindt. In de haven meren tal van jachten aan.

De oude stad, in het centrum is vol straatjes met kasseitjes. Er is een kerk aan het plein waar een groenten- en fruitmarkt te vinden is. In de Franciscaaner abdij met klein museum, vind je een collectie zeeschelpen. Opmerkelijk is de reuzengrote strandgaper. De meeste hotels hier hebben hun eigen privaat strand.

De Makarska riviera is ongeveer 60km lang, met lange keistranden. Het klimaat is zeer zonnig en de ganse streek is zeer geliefd bij toeristen.

Turken, Venetiaanen en Oostenrijkers
Uit vondsten in het centrum en nabij de Franciscaanse abdij en bij de haven, blijkt dat de stad reeds bestond in de Romeinse tijd of zelfs vroeger. Kroatische stammen vestigden zich bij de Cetina en Neretva rivier. De heersers over VenetiŽ gingen belang stellen in de streek en probeerden de stammen te overmeesteren. Maar dat lukte niet; de Venetianen moesten voortaan tolgeld betalen om langs de kust te mogen varen.
Vanaf de 13e eeuw was de streek voortdurend onderworpen aan aanvallen van Bosnische, Hongaarse, Kroatische vorsten enerzijds en VenetiŽ anderzijds. De Turken komen zich ook mengen en veroveren de streek tot 1646. Dan erkennen de bewoners het overwicht van VenetiŽ.
In 1797 wordt Makarska deel van Oostenrijk en in 1805 wordt het zelfs Frans. Maar in 1813 valt het weer onder Oostenrijk. In 1865 komt het eindelijk bij KroatiŽ.

Cultureel of sportief
In het begin van de jaren twintig, begint de uitbouw van Makarska tot een toeristisch plaatsje. Alles wordt in het werk gesteld om het culturele publiek te verwennen. Kleine dorpjes in de buurt lokken de toeristen met hun natuurschoon, versterkingen en de landelijke levenswijze. De sportieve reiziger waagt zich aan de beklimming van de Biokovo berg, langs goed uitgestippelde bergpaden. Die lopen door prachtige parken, valleien en pieken. Er is veel specifieke plantengroei en wild ontbreekt evenmin.
In de stad zijn talrijke voorzieningen voor sport en recreatie. Er is een stedelijk sportcentrum en een tennisclub. Talrijke private sportclubs zorgen eveneens voor recreatie.

Accommodatie
Er zijn verscheidene goede hotels in Makarska. Ook appartementen en B&B zijn er te vinden. De toeristische dienst is gevestigd op Obala Kralja Tomislava, 16.


vandaag 21-5-24, laatst aangepast op 12-11-09.