Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Omiš

monding van rivier tussen bergen
© TZ Omis.

Levendig stadje
Omiš is gelegen aan de monding van de Cetina rivier in de Adriatische Zee. Het is een stadje dat op alle uren van de dag bruist van de gezelligheid. Leuke terrasjes, de levendige fruitmarkt en de fraaie omgeving zorgen ervoor dat Omiš uitgroeit tot een belangrijke vakantieplaats. Aan de dokken kan je een kijkje gaan nemen naar de vaardigheden van de scheepbouwers. Daar worden nog steeds houten schepen met de hand gebouwd. Dit is een uniek schouwspel dat je nog maar weinig kan aantreffen aan de Dalmatische kust.

De Cetinakloof
Omiš is de ideale uitvalsbasis om de canyon van de Cetina rivier te verkennen. Evenwijdig met de rivier loopt er een moderne weg die het toelaat de ruwe natuurlandschappen te verkennen. Op 27 km afstand liggen de Cetina watervallen. Via het dorpje Kucica rijdt men eerst langs de rivier, dan door eeuwenoude bossen, en vervolgens over het karstplateau waar de Cetina in een diepe kloof doorheen stroomt. In het dorpje Zadvarje wijst een bord Gubavica u de weg. Over een voetpad bent u in enkele minuten aan de steile oever van de Cetina. Eerst komt u aan de Mala Gubavica, die zich met een hoogte van 7 meter in de diepte stort. Vanaf de steile oever bij Zadvarje is er een prachtig uitzicht op het ongerepte karstlandschap en de grotere waterval, de Velika Gubavica, die over een rotsterras 30 m omlaag stort.

Zeeroversnest
Omiš heeft een lang en berucht verleden. Al in de Romeinse tijd was er in de omgeving van Omiš een nederzetting met verdedigingswerken. Het werd berucht in de 16e eeuw toen de inwoners in plaats van handel te drijven er voor kozen om door middel van piraterij zich van hun onderhoud te voorzien. De monding van de Cetina bood hun dan ook ideale schuilplaatsen aan. Het Mirabella slot dat op 311 m hoogte boven de stad uittoornt is een overblijfsel uit deze rumoerige periode. Vanuit de toren krijgt men een prachtig uitzicht op de baai en de monding van de Cetina.

Zandstrand
Omiš staat vooral bekend om zijn mooie stranden. Het stadje heeft een groot aantal kiezelstranden, maar bezit eveneens een zandstrand. Op deze stranden die door pijnbomen omringd worden kan je volledig tot rust komen en genieten van de vele zonnenuren die deze regio heeft.
Nabij deze stranden zijn er enkele moderne hotels en kampeerterreinen.
vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.