Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Šolta

boer op ezel gaat naar veld
© TZ Solta
Oase van rust
Šolta is een relatief klein eiland, gelegen voor de kust van Split. De zuidzijde van het eiland is heel steil en ontoegankelijk waardoor het praktisch onbewoond is. Ondanks het milde mediterrane klimaat en de door dennenbomen omgeven baaien is het eiland van massatoerisme gespaard gebleven. Het is een oase van rust en voor de inwoners van Split een toevluchtsoord gedurende de warme zomermaanden.

Groene heuvels
Het landschap op Šolta bestaat uit vruchtbare akkers en overdadig struikgewas. De steile heuvels zijn met olijf- en wijngaarden begroeid. Grohote is de grootste plaats op het eiland. Het is gelegen ongeveer in het midden van het eiland, op enkele kilometers ten zuiden van Rogac.
Van toeristisch belang is het dorpje Necujam dat gelegen is aan een helderblauwe baai. Stomorska is een pittoresk dorpje met gezellige restaurants. Maslenica is een toeristenoord gelegen aan de door verschillende eilandjes beschutte westkust.

Rijk culinair aanbod
De Dalmatische keuken heeft met zijn overheerlijke risotto’s en visgerechten een rijk culinair aanbod. Het eiland Šolta staat bekend voor zijn overheerlijke honing. Deze wordt hier al vele eeuwen op traditionele wijze geproduceerd en wordt over het hele eiland als souvenir verkocht.
In alle toeristische plaatsen zijn er typische Dalmatische konoba’s waar u de locale specialiteiten kan proeven. Vooral Stomorska staat bekend om zijn gezellige restaurants, die aan de kade gelegen zijn.

Weinig verblijfsmogelijkheden
Op het eiland is in Necujam het enige echte toeristische bolwerk. Hier is een bungalowpark en zijn er tennisbanen. In Stomorska, in het oosten van het eiland, is er een kleine camping.
In Maslenica is er een 17e eeuws slot dat tot hotel verbouwd is, dit is het enigste hotel op het eiland.
Over het ganse eiland verspreid zijn er vakantiewoningen die in de zomer verhuurd worden.

Goede verbinding met het vasteland
Dagelijks zijn er vijf veerbootverbinding tussen Split en Rogac. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten.
vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.