Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

StarigradOudste stad van het eiland
Starigrad is een havenstadje op de noordkust van het eiland Hvar. Het is gelegen aan een ruim tien kilometer diepe baai, Starigradski Zaljev. Starigrad was de eerste nederzetting op het eiland. Het stadje wordt omzoomd door olijfbomen, wijngaarden en naaldbossen en heeft een bijzondere charme. De vele wijnkelders, cafés en pubs maken het er aangenaam vertoeven. In het oostelijke gedeelte van de stad zijn er vele paleizen.

Het Tvrdalj Paleis
Het zomerverblijf van de Kroatische dichter Petar Hektorovic, Tvrdalj genaamd, is een van de grootste trekpleisters van Starigrad. Tijdens een bezoek aan het paleis krijgt men een goed beeld van de rijkdom die er vroeger heerste. Rond het waterbassin staan zuilen met citaten van de dichter die in het Kroatisch, Italiaans en Latijn geschreven zijn.

Dominicanenklooster
Rond de stad waren er ooit immense stadsmuren. Delen hiervan zijn nog steeds zichtbaar, op sommige plaatsen is de cyclopenmuur zelfs 9 meter dik. Het nabij gelegen dominicanenklooster uit de 15e eeuw met zijn reusachtige kerk is als archeologisch museum ingericht. In het museum worden er oude manuscripten, archeologische vondsten en waardevolle schilderijen tentoongesteld.

Wijnregio
In de omgeving van Starigrad worden vele bekende wijnen, zoals de Bogdanuša, Bijeli en Plavac verbouwd. Tussen Starigrad en Vrboska ligt het belangrijkste wijnbouwgebied van Hvar. Er kunnen mooie wandelingen gemaakt worden tussen de wijngaarden.

Moderne hotels
In Starigrad zijn er enkele hotels die zeer modern ingericht zijn. Er is tevens een camping, die nabij de zee gelegen is.
Vele particulieren verhuren kamers en appartementen. Op enkele plaatsen is het ook mogelijk om een bungalow te huren.
vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.