Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Trogir

terrasje met blauwe zetels in oude stadscentrum
© Photocroatia.com
Stad op een eiland
De oude stadskern van Trogir is gelegen op een eilandje. De Grieken groeven een kanaal, waardoor Trogir loskwam van het vasteland. De stad is door middel van bruggen verbonden met zowel het vasteland als met het eiland Ciovo.
De gotische huizen en renaissance paleizen vormen als geheel een bouwkundig monument van bijzondere allure. De oude binnenstad is ontstaan onder Grieks, Romeins, Turks en Venetiaans bestuur. In Trogir zijn er zoveel oudheden op een betrekkelijk kleine oppervlakte, dat het wel de Museumstad genoemd wordt. De ideale manier om de stad te verkennen is door de nauwe straatjes met oude huizen en rustige binnenplaatsen te zwerven.

UNESCO-werelderfgoed
Via de twee middeleeuwse stadspoorten betreed men het oude stadscentrum. Het Trg Ivana Pavla II plein is het hoofdplein van de stad. Hier bevinden zich alle belangrijke historische gebouwen. De noordzijde van het plein wordt ingenomen door de aan de stadsheilige gewijde St.-Laurentiuskathedraal. De kathedraal is een groots voorbeeld van artistiek vakmanschap uit de 13e eeuw en is het belangrijkste bouwwerk van Trogir. Vooral het prachtig Romaans portaal van meester Radovan is de aandacht waard. De unieke schoonheid van de kathedraal behoort tot het UNESCO-wereld erfgoed en is één van de kunsthistorische hoogtepunten van Dalmatië.

Terug naar de middeleeuwen
Ondanks het feit dat in de 19e eeuw gedeelten van de stadsmuur gesloopt werden, zijn er talrijke vestingwerken die zeer goed bewaard gebleven zijn. Vanuit Ciovo is er een prachtig uitzicht op de torens van Trogir. Hier wordt pas duidelijk hoe fraai deze stad eigenlijk is. De campanile (vrij staande ) klokkentoren overheerst het stadsbeeld. Deze toren stamt uit 1599 en vertoont alle stijlvormen van romaans tot en met barok, al overheerst de Venetiaanse gotiek.

Venetiaanse paleizen
Binnen de stadswallen bevinden zich prachtige Venetiaanse paleizen. Het mooiste paleis is het Cipiko paleis gebouwd in Venetiaanse gotiek met renaissance elementen. De paleisfaçade is rijk aan mooie boogvensters, bloemornamenten en trofeeën uit de Slag bij Lepanto.
Voor een koffie of overheerlijke maaltijd kan men terecht in het gotische rectorenpaleis dat omgebouwd is tot café-restaurant.
vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.