Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Makarska Riviera - zuid


In de buurt van van Makarska liggen kleine kustplaatsjes die de moeite waard zijn. Die veel rustiger zijn dan het stilaan mondaine Makarska, maar minder recreatie aanbieden. Die dus meer geschikt zijn voor een familievakantie.
lange witte kiezelstranden
© tucepi.com

Tucepi
Ook Tucepi dateert al uit de oudheid. Op een prehistorische site vinden we de funderingen van de St-Vidkerk. Aangenomen wordt dat, toen de Kroatische stammen zich hier vestigden, zij hun heidense God Svevid aanbaden. Toen ze katholiek werden, bouwden ze op deze plek een kerk gewijd aan St-Vid. Er zijn verscheidene grafzerken gevonden. In een van deze graven, zou de Venetiaanse hertog Pietro Candian begraven zijn. In de 18e eeuw bouwden rijke families uit Makarska, hier hun villa’s. de beroemde pastoor Grubisic bouwde hier een landhuis waar hij vrienden uit de ganse wereld te gast had. Dit landhuis is nu een hotel: Kastelet, een van de mooiste hotels uit de stad. Er zijn nog andere mooie hotels o.a. hotel Neptun. Sportieve mogelijkheden zijn er genoeg. Er is de sportclub Slatina, naast hotel Neptun, waar alle mogelijke sportvoorzieningen aanwezig zijn. Er zijn verschillende tennisvelden en naast hotel Kastelet zijn er bowlingbanen. Verder veel restaurants, bars, disco’s.

Podgora
Podgora is een klein vissersdorpje dat zich nu steeds meer toelegt op het toerisme. Het oude dorpje, met zijn nauwe straatjes en typische huizen, is gezellig en schilderachtig. De Gotische St-Stjepanskerk en de nieuwere St-Jurekerk zijn bezienswaardig.
Maar enkele van de grootste attracties zijn de twee haventjes, met plaats voor 360 boten. Het zijn zeer veilige ligplaatsen. De bevolking houdt zich ook bezig met landbouw en met het kweken van olijven, druiven en vijgen. Logies vind je in appartementen en kamers bij particulieren en in enkele hotels.

Igrane
Op een klein schiereiland gelegen, bezit Igrane anderhalve km. zandstrand. Het plaatsje is opgebouwd uit terrassen, afdalend naar de zee, zodat het geheel zeer schilderachtig oogt.
Historische monumenten zijn hier in overvloed te vinden. Die bewijzen dat Igrane reeds bewoond was in de Romeinse tijd. Een zeer belangrijk werk over de geschiedenis van Kroatië “de kronieken van priester Dukljanin” zijn hier bewaard gebleven. De kerk van St-Mihovil, uit de 11e – 12e eeuw is een van de belangrijkste middeleeuwse overblijfsels uit de omgeving. Ze staat net boven het dorp, midden in de olijfgaarden. Daar vind je ook de resten van een oude toren “Kulina”. Bij de zee is er een kasteel, een barok zomerhuis van een voorname familie, gebouwd in 1760.
De bevolking die zeer gastvrij is, houdt zich naast toerisme vooral bezig met olijventeelt, en de persing ervan en met visvangst.
Er is een hotel en vele appartementen en gastenkamers. Veel uitgangsleven is er niet, zodat het er zeer rustig is. Maar Makarska met zijn druk nachtleven, is maar 17km ver.

Drvenik
Dit dorpje ligt in twee inhammen van de zee. Onmiddellijk springt het fort in het oog, gebouwd in de 17e eeuw, op een heuveltje boven het dorp. Middeleeuwse grafzerken, tonen aan dat het dorpje reeds heel lang bestaat. Deze zerken zijn te vinden in de Gotische St-Juraj-kerk. Deze kerk werd later herbouwd in een barokke stijl. Zoals overal aan de Makarska riviera houdt de bevolking zich bezig met visvangst, druiven-en olijventeelt. En in steeds grotere mate met toerisme. Want meer en meer toeristen komen naar Drvenik, niet het minst voor de charme van de bronnetjes met drinkbaar water.
Logeren kan in de vele appartementen en kamers die er te vinden zijn.
Niet te versmaden zijn de lokale gedroogde ham en de lokale wijn.
Drvenik is belangrijk want je kan er de ferry nemen naar het eiland Hvar.vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.