Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Vis

groene wijngaarden op het eiland Vis
© TZ Vis.
Puur natuur
De stad Vis is de hoofdstad van het gelijknamige eiland. Tot 1989 was het eiland verboden terrein voor buitenlandse toeristen. Dit zorgde ervoor dat het ecologisch systeem op het eiland uitstekend bewaard bleef.

Het stadscentrum bestaat uit prachtige kerken die omringt worden door oude stenen huizen die gebouwd zijn in de typisch mediterrane bouwstijl. Er is een fort uit de 19e eeuw dat ten tijde van de Oostenrijks-Hongaarse overheersing gebouwd werd.
Nabij het oude stadcentrum is er een uistekend kiezelstrand.

Wijnregio
Vis heeft een wijngebied van 700 ha. Gedurende de Griekse periode was de wijn van Vis al erg begeerd. De bekendste wijnsoorten zijn de rode Plavac en de goudgele Vugava. De laatste heeft een honingachtig aroma en een zoete afdronk. Het is een wijn voor echte liefhebbers.

Oudste stad van DalmatiŽ
De stad Vis heeft een zeer rijke geschiedenis. Het is de oudste stad van DalmatiŽ. Het werd in 397 v.Chr door de Grieken gesticht. Hiermee was het de eerste Griekse kolonie in het oosten van de Adriatische Zee. Toen de Romeinen de stad in handen kregen bouwden ze er een forum, een theater, een tempel en thermen.
Helaas is er uit de vroegste tijden weinig overgebleven. Nabij het Franciscanenklooster Gradina kan u de overblijfselen van een Romeins theater bekijken.

Archeologisch museum
Om inzicht te krijgen in de geschiedenis van het oude Vis, kan u best een bezoek brengen aan het archeologisch museum. In het museum bevind zich een grote collectie Romeinse amforaís. Het belangrijkste kunstvoorwerp is het bronzen beeld van de Griekse godin Arthemida. Het beeld is het symbool van de stad.

Toegankelijkheid
Omwille van zijn geografische ligging is het eiland Vis minder toegankelijk dan de andere eilanden van Midden-DalmatiŽ. In de zomer zijn er wel regelmatige veerbootverbindingen tussen Vis en Split. Ook is er een veerboot tussen Vis en Hvar. Meer informatie op www.jadrolinija.hr of hier :alles over veerbootverbindingen.
De wegen op het eiland zijn modern en toegankelijk voor alle transport.

Verblijf is er in de stad bij particulieren. Er is een aanbod aan goed voorziene kamers en luxe appartementen. In de stad is er een hotel, Issa. Dit hotel is voorzien van een groot sportaanbod en is gelegen in de omgeving van het stadscentrum. Er zijn geen campings op het eiland.
vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.