Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Biograd na Moru

waterfront
© Photocroatia.com

Groene omgeving
De plaats Biograd ligt mooi centraal tussen Zadar en Šibenik en is een ideale uitvalsbasis voor allerlei excursies. De bosrijke omgeving en de mooie stranden hebben er voor gezorgd dat Biograd is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische centra in Dalmatië.

Promenade
De kustlijn van Biograd is volledig verbonden door middel van een wandelpromenade. Hier zijn gezellige restaurants, cafés en souvenirwinkeltjes. De promenade is een waar paradijs voor iedere fietser en wandelaar. Men kan er dan ook ten volle genieten van de mooie omgeving en de zuivere zeelucht.

Zaravecchia
De Italiaanse benaming voor Biograd na Moru is Zaravecchia, oftewel “Oude Zadar”. Dit wijst op de rijke historische achtergrond. In de 10e eeuw was Biograd zelfs de zetel van de Kroatische koningen en bisschoppen. Helaas werd het stadje tweemaal geplunderd en verwoest. Eerst door de Venetianen, daarna door de Turken. Door de verwoestingen is er slechts weinig uit de vorige eeuwen overgebleven.

Stedelijk museum
De rijke geschiedenis van Biograd gaat terug naar het begin van onze jaartelling, toen de stad gesticht werd. In het museum zijn de archeologische vondsten van de regio tentoongesteld. Er zijn voornamelijk kunstschatten uit de Oud-Kroatische periode. Ook wordt er een ruim aantal “schatten van de zee” tentoongesteld.

Modern hotelcomplex
Door de mooie stranden van de badplaats werden er in de stad al snel hotels gebouwd. De voornaamste hotelnederzettingen zijn aan de Soline baai gelegen. Biograd heeft ook een camping die gelegen is in een dennenbos, deze is voorzien van tennisterreinen, een surfcentrum en een jachthaven.

Natuurpark Vransko Jezero
Een mooie uitstap vanuit Biograd is naar het Natuurpark Vransko Jezero. Vransko Jezero is een meer dat op enkele kilometers van de kust gelegen is. Het meer is het grootste van Kroatië. Vanwege de nabijheid van de kust zijn er hier zowel zoet- als zoutwatervissen. Ook is dit een broedplaats voor vele vogelsoorten en er kan aan birdwatching gedaan worden.
Meer informatie op: www.vransko-jezero.hrvandaag 4-3-24, laatst aangepast op 12-11-09.