Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Nin

rustige waters
© Photocroatia.com

Middeleeuws stadscentrum
Het schilderachtige vissersdorpje Nin is zeker en vast ťťn van de meest pittoreske stadjes in DalmatiŽ. Het historisch stadscentrum is gelegen op een eiland dat omringd wordt door een ondiepe lagune. Door twee bruggen wordt het stadje met het vasteland verbonden. Rondom de stad is er een deel van de middeleeuwse stadsmuren en een stadspoort goed bewaard gebleven. Die wijzen u er dan ook op dat Nin in de middeleeuwen een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van KroatiŽ.

Voormalige hoofdstad
Nin is de belangrijkste archeologische vindplaats van DalmatiŽ. In de omgeving zijn er meer dan honderd grafheuvels die teruggaan naar de tijd van de IllyriŽrs. De fundamenten van een Romeins forum, een amfitheater, een aquaduct en de grootste tempel die ooit KroatiŽ gevonden werd kan men in het oude centrum terugvinden. Op het hoogtepunt van zijn ontwikkeling werd de stad de politieke, religieuze en culturele hoofdstad van de Kroatische koningen.

Kleinste kathedraal ter wereld
De in de 9e eeuw gebouwde oude Sveti Kriěkerk moet u zeker en vast bezoeken. Het is het belangrijkste Oud-Kroatische bouwwerk en is de kleinste kathedraal ter wereld. Vanwege de manier waarop het gebouwd is en ten opzichte van de zon, diende deze kerk eveneens als klok en kalender.
Nabij de Sveti Kriěkerk is er de grotere Sint-Anselmus parochiekerk. Deze kerk is vooral bezienswaardig omwille van de rijke schatkamer. Hier kan u kunstschatten, goud- en zilversmeedkunst, een ring van paus Pius II en een schrijnwerk uit de 8e eeuw bewonderen.

Fietsroutes
In de omgeving van Nin zijn er vele fietsroutes uitgestippeld. Het relatief vlakke reliŽf laat het toe om de streek per fiets te verkennen. Enkele hoogtepunten langs de fietsroutes zijn : de ezelboerderij nabij Poljica Brig (de ezel is het symbool van DalmatiŽ), het natuurpark Solana Nin en het kerkje Sveti Nikola uit de 11e eeuw in het dorpje Prahulje op een kilometer van Nin.

Beperkte accommodatie
In Nin is er een ruim aanbod aan privť accommodatie, maar er zijn echter geen hotels, noch campings. Hiervoor moet u in het naburige Zaton of Privlaka zijn. In Zaton, op 3 km van Nin, is er zelfs een holiday-village met uitgebreide kampeermogelijkheden, bungalowverhuur en parelwitte zandstranden.vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.