Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Pag

Verlaten straat in de winter
Verlaten straat tijdens de winter.
Microklimaat
De stad Pag is de hoofdstad van het gelijknamige kale eiland. Omwille van de heftige borawind is het eiland uitgesproken arm aan plantengroei. Op talrijke plaatsen zijn er door de herders en boeren muren van veldkeien aangelegd die de zeldzame vruchtbare grond tegen de wind moeten beschermen.
De stad zelf wordt door een heuvel van de bora beschermt. Hierdoor heerst er in de Baai van Pag een microklimaat en groeide de stad uit tot een belangrijk historisch centrum.

Het kant van Pag
Pag is een stad rijk aan tradities. Vooral het kant van Pag is zeer bekend. Men zegt dat de rozet van de gotische basiliek diende als inspiratiebron voor de kantklossers. Dit handwerk is dan ook het ideale souvenir van Pag.
Als u de vervaardiging ervan van nabij wilt bewonderen dan kunt u, behalve bij particulieren, ook in de kantklosschool terecht.

Paški Sir
De stad Pag staat bekend voor nog een specialiteit, kaas. Deze kaas heeft een speciale smaak. Ze wordt gemaakt van de melk van schapen. Het geheim zou er in liggen dat de schapen zich voeden met het door de borawind gezouten gras. Dit maakt de Paški Sir tot de beste kazen die in Kroatië geproduceerd worden.

Pagus
De Romeinen zijn de oudst bekende bewoners van de omgeving. En zij zorgden er ook voor dat de stad zijn naam kreeg: Pagus of dorp.
De winstgevende zoutpannen zorgden ervoor dat Pag zich ontwikkelde tot een belangrijke stad. Het oude stadcentrum is een van de weinige die door planning tot stand gekomen is. De beroemde bouwmeester Juraj Dalmatinac ontwikkelde de stad rond een centraal stadsplein. Het hoofdplein wordt door de gotische parochiekerk Sv. Marija beheerst. Vooral de façade met haar reliëfversieringen is bezienswaardig.

Groeiend toerisme
In Pag heeft men grote verwachtingen van het toerisme. Zo zijn er 6 hotels, kampeerterreinen en een ruim aanbod aan privé kamerverhuur.

Pag is goed bereikbaar. Vanuit Karlobag is er een veerboot naar de stad. Deze tocht duurt ongeveer 75 min. Het eiland is ook door een brug met het vasteland verbonden.
vandaag 21-5-24, laatst aangepast op 12-11-09.