Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Pašman


Rust en ongerepte natuur
Het eiland Pašman behoort tot de grotere Kroatische eilanden. Pašman is met een hefbrug met het noordelijker gelegen Ugljan verbonden. Het staat vooral bekend om zijn dichte dennenbossen en de talrijke idyllische baaien die over het eiland heen verspreid zijn. Pašman is een waar paradijs voor iedere toerist die op zoek is naar rust en ongerepte natuur.

Pittoreske dorpjes
De belangrijkste toeristische plaatsen bevinden zich op de oostkust van het eiland. In Tkon zijn niet alleen mooie zand- en kiezelstranden de moeite waard, maar er is ook het kloostergebouw Kurpa i Damjan uit de 12e eeuw. Op de Cokovac heuvel boven het vissersdorpje bevindt zich een pittoresk benedictijnenklooster. Het is het enige actieve klooster van de benedictijnenorde in Kroatië. Nabij het stijlvolle gotisch bouwwerk hebt u een prachtig uitzicht op de omgeving.

Avontuurlijk toerisme
Het zuiden van het eiland is praktisch onbewoond. Het landschap wordt er overheerst door olijf- en wijngaarden. Het onherbergzame achterland loopt er steil naar de westkust toe. Het is weggelegd voor avontuurlijke toeristen, wandelaars en fietsliefhebbers. Er zijn vele uitgestippelde routes op het eiland, meer informatie kan u vinden op www.ugljan-pasman.com/pasman.

Parelwitte stranden
Op Pašman zijn er talrijke baaien met mooie stranden. De beste stranden bevinden zich in Ždrelac, Banj, Nevidane, Dobropoljana en Barotul. Op het eiland zijn er zowel zand- als kiezelstranden.

Slaapgelegenheid
Op Pašman is er een ruim aanbod aan campings. Over het eiland verspreid zijn er vier campings, die aan de zuidwest kust gelegen zijn.
Er is slecht één hotel op het eiland, dit in Dobropoljana. Het is een klein familiehotel dat over het nodige comfort beschikt. Kamers en appartementen kan men in alle grotere toeristische plaatsen vinden.

Het eiland is te bereiken met een veerboot uit Biograd N/M. Enkele malen per dag is er een veerboot tussen Tkon en Biograd. Er bestaat ook de mogelijkheid om de veerboot in Zadar te nemen. Deze gaat naar Preko, op het eiland Ugljan. Via de hefbrug geraakt men op Pašman.vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.