Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Primošten

kapel in primosten
© Photocroatia.com
Voormalig eiland
Ongeveer halfweg Šibenik en Trogir, ligt het op een klein schiereiland gelegen Primošten. Het pittoreske dorp stamt uit de 16e eeuw, toen de Turken deze kust veelvuldig plachten te overvallen. Eertijds was er een brug die het eiland met het vaste land verbond. Aan dit feit heeft het dorp zijn naam (primostiti = overbruggen) te danken. Nu is er geen brug meer, maar is er een smalle dam als verbinding met het vasteland. Waardoor Primošten door het dempen van het water zijn status als eiland verloren heeft.

Wijngaarden en olijfbomen
De beschutte ligging die het stadje beschermt van de koude noordenwinden maken van Primošten een vruchtbare oase in het ruwe karstland van centraal-Dalmatië. Het niet-vissende deel van de beroepsbevolking verzorgt de wijngaarden en olijfbomen die rond het dorpje gelegen zijn. De ligging van deze wijngaarden in terrasvorm doet denken aan plantages in het Verre Oosten. Bij een bezoek aan Primošten is er de mogelijkheid om de overheerlijke eindproducten waaronder olijfolie van hoge kwaliteit, kaas en rode wijn te proeven.

Heuveldorp
De sterke vestingwerken van het kegelvormig oplopende plaatsje dateren uit de middeleeuwen. Het hoogste punt van het dorpje wordt overheerst door de kerk. Alle paden lopen naar dit kerkje, hetgeen het centrale punt is van het dorp. Dankzij de gezellige smalle paden is het oude centrum autovrij. Parkeren kan men net voor de dam.

Nabij het oude centrum zijn er vele kleine stranden. Er is de keuze uit rots- en kiezelstranden. Het dorpje beschikt eveneens over een naturistenstrand, dat in de Marina Lucica baai gelegen is.

Grootste discotheek van Kroatië
Toerisme bracht welvaart in de streek rond Primošten. Het mediterrane stadje floreert tegenwoordig met zijn restaurants, cafés en discotheek. Discotheek Aurora is zelfs de grootste discotheek van Kroatië en is gekend tot ver over de landsgrenzen. De discotheek is buiten het centrum gelegen waardoor het de rust niet verstoord. Enkele malen per jaar zijn er hier wereldberoemde DJ’s te gast.

Rond het oude centrum is het ’s avonds ook steeds aangenaam kuieren. Men kan er genieten van een terrasje aan de rand van het strand of lekker gaan uiteten in één van de typische dalmatische konoba’s.

Modern vakantiecentrum
In Primošten zijn er hotels en een kleine camping die open is van mei tot oktober. Eveneens kan u terecht bij de gastvrije inwoners die graag hun kamers of appartementen in de zomer ter uwer beschikking stellen.vandaag 23-6-24, laatst aangepast op 12-11-09.