Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Sali

schiereilandje waarop Sali ligt
© TZ Sali
Hoofdstad van Dugi Otok
Sali is het belangrijkste dorp op het eiland Dugi Otok. Met z’n 1500 inwoners is het de hoofdstad van het eiland. Het dorpje staat vooral bekend voor de visvangst en olijfteelt.
Dankzij de nabijheid van het Telašcica Natuurpark is Sali de vertrekhaven voor de bezoekers van het park.
Het centrum van het dorp is rond de wandeldijk geconcentreerd. Er zijn twee mooie kerkjes: de parochiekerk werd reeds in de 15e eeuw gebouwd, de Sint-Rochuskerk pas later in 1644.

Telašcica Natuurpark
In het zuidoosten van het eiland ligt de oogstrelende Telašcica Baai, een diepe inham in het eiland. De baai is een natuurpark. In het Telašcica Natuurpark zijn de hoogste Kroatische kliffen, die tot 180 m hoog boven de zee uittornen. De belangrijkste trekpleister is het Slano Jezero, een waar natuurfenomeen. Het is een zoutmeer dat door openingen in het karstgebergte met de zee verbonden is. Bij elke wisseling van het tij verandert de waterspiegel van het heldere groene meer.
Meer informatie kan u vinden op: www.telascica.hr.

Duikbestemming
Het eiland Dugi Otok staat bekend als een van de beste duikbestemmingen van Kroatië. Er zijn vele afgelegen baaien met kristalhelder water die ideaal zijn om de duiksport te beoefenen. De streek rond Dugi Otok staat bekend voor zijn rijke onderwaterwereld. Er zijn vele zeldzame onderwaterplanten, koralen en sponzen.
Het is verboden om zonder vergunning te duiken. Het makkelijkst kan u die verkrijgen door zich aan te sluiten bij een duikclub. Meer informatie op: www.diving-hrs.hr

Fiets- en wandelroutes
Het eiland is voorzien van mooie geasfalteerde wegen. Deze zorgen ervoor dat Dugi Otok de perfecte bestemming is voor fietsers en wandelaars. Een aanrader is een fietstocht naar het Sakarun strand, gelegen langs de weg van Božava naar Veli Rat. De schoonheid van het strand en de omgeving kan moeiteloos vergeleken worden met die van de Caraďben. Bij de dienst van toerisme van de stad Zadar kan men gratis fiets- en wandelkaarten verkrijgen.

Makkelijk bereikbaar
Het dorpje Sali is van op het vasteland makkelijk te bereiken. Er is dagelijks een veerboot tussen Zadar en Sali.
Op het eiland zijn er asfalt wegen waardoor het mogelijk is met de wagen uitstappen te maken.

In Sali is er een eenvoudig hotel dat aan het strand gelegen is. Andere hotels op het eiland zijn er in Božava en Luka. Dugi Otok heeft geen enkele camping. Privé accommodatie is er in Sali en in de andere toeristische plaatsen.
In Sali is er een duikcentrum. Hier kunnen de duikliefhebbers terecht voor een vergunning.
vandaag 4-3-24, laatst aangepast op 12-11-09.