Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Šibenik

detail van de kathedraal rozet en standbeeld
© Photocroatia.com
Beschermt door UNESCO
Šibenik is amfitheatergewijs gebouwd tegen berghellingen aan de monding van de Krka rivier. De smalle straatjes, trapstraatjes en pleintjes waaraan tal van patriciërshuizen, paleizen en kerken gelegen zijn nodigen uit tot rondwandelen. De prachtige historische stadskern maakt deel uit van het werelderfgoed van UNESCO.

St-Jacobskathedraal
Vanaf de havenboulevard, Obala Palih Omladinaca, waar het rectorenpaleis en het vroegere bisschoppelijk paleis gelegen zijn komt u zo bij de St-Jacobskathedraal. Deze kathedraal is het belangrijkste bouwkundig monument uit de renaissance in Kroatië. Met de bouw van deze uit drie schepen bestaande zuilenbasiliek werd in 1431 in gotische stijl begonnen door de Italiaanse bouwmeester Francesco da Giacomo. De bekende Kroatische architect Juraj Dalmatinac bouwde de drie renaissance koornissen, waaronder het overweldigende baptisterium. Uit angst voor brand zijn kalksteen en marmer de enige gebruikte materialen, terwijl de koepel toch 32 meter hoog is en de kerk 35 meter lang.

Gradska Loža
Onmiddellijk tegenover het leeuwenportaal van de kathedraal ligt het voormalige stadhuis. Omringd door de prachtige Venetiaanse patriciërshuizen is het Trg Republike plein het mooiste van de stad. In de nabije omgeving zijn er eveneens talrijke gezellige cafeetjes en restaurants waar je de dalmatische specialiteiten kan proeven.

Stad van de drie forten
Ondanks dat de stad pas relatief laat, in de 10e eeuw, door het Kroatische vorstengeslacht Šubic gesticht werd is de stad rijk aan cultureel patrimonium. Op de hoogste punten van de stad tornen drie forten. Het belangrijkste vestingwerk is het Sint-Ana fort dat vlak boven de oude stadskern gelegen is en daardoor een mooi uitzicht biedt. Aan de voet van het fort ligt een kerk met een merkwaardig terrasvormig kerkhof.

Bungalowpark
In het centrum van Šibenik is slaapgelegenheid beperkt tot privé accommodatie. Het grote hotelcomplex Solaris, dat bestaat uit vier hotels, is op een drietal kilometer van de stad gelegen. Er is eveneens een camping die voorzien is van een naturisme gebied en een bungalowpark waar men een eigen huisje kan huren.

vandaag 4-3-24, laatst aangepast op 12-11-09.