Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Starigrad Paklenica

blauwe zee met wit strand op puntvorm
© TZ Starigrad Paklenica.
Nieuwe toekomst
Starigrad Paklenica is gelegen op 44 km ten zuiden van Karlobag. Starigrad betekend “oude stad”, het geen verklaart dat er gedurende de Romeinse tijd al een nederzetting was. Na de Turkse plunderingen in de 16e eeuw werd de stad verlaten. Enkele eeuwen later is Starigrad Paklenica een bescheiden vissersdorp, dat zich langzaam aan ontwikkelt in een vakantiecentrum.
Het stadje is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Paklenica Nationaal Park. De ingang van het park bevindt zich op een 4 km van het stadscentrum.

Paklenica Nationaal Park
Het Paklenica Nationaal Park is gelegen aan de zuidkant van de grootste Kroatische bergketen, het Velebitgebergte. Het aanwezige ruige gebergte zorgt voor diepe kloven. De meest indrukwekkende kloof is die van Anic Kuk, die uit grillige kalksteenwanden bestaat. In het Nationaal Park zijn er ook prachtige grotten zoals de 175 m bergingaande Manita Pec druipsteengrot.

Sportmogelijkheden
Het Nationaal Park bestaat over het algemeen uit bergachtig gebied. Liefhebbers van wandelen in de bergen hebben vele wandelmogelijkheden. Er is een afwisselend aanbod van eenvoudige wandelingen tot zwaardere uitdagende tochten naar de 1758 m hoge Vaganski Vrh.
Alpinisten kunnen hier eveneens hun sport beoefenen. De steile kalksteenwanden vormen een uitdaging voor iedere alpinist.
Ook is er gedacht aan de liefhebbers van mountainbike, voor hen zijn er verschillende trajecten uitgestippeld.

Kiezelstranden
Langs de hele kustlijn zijn er kiezel- en rotsstranden. Hier kan u genieten van het kristalheldere water van het Velebit Kanaal. Het indrukwekkende uitzicht op het maanlandschap van het eiland Pag zal u zonder woorden laten.

In Starigrad Paklenica zijn er enkele hotels. Er is een grote camping die onmiddellijk aan de zee gelegen is.
Privé accommodatie kan u over de hele stad verspreid vinden.vandaag 4-3-24, laatst aangepast op 12-11-09.