Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Ugljan


Rustig eiland
Ugljan is het dichts bevolkte eiland van de Noord-Dalmatische eilanden. Het is gelegen op enkele kilometers voor de kust van Zadar. Vele stedelingen uit Zadar hebben op het rustige eiland een vakantiewoning. Het groene en vruchtbare Ugljan is een populaire bestemming, die vooral rust en ongerepte natuur aanbied. Door de enkele duizenden olijfbomen wordt het in de volksmond vaak ook wel het olijfeiland genoemd.

Het dorpje Ugljan
In het stadje Ugljan in het noorden van het eiland, is er een franciscanenklooster dat een bezoek waard is. Het is gelegen op een door dennenbossen omzoomde schiereiland nabij Ugljan ligt. In Ugljan zijn er restanten van een Romeinse villa en een olijfmolen uit de 1e eeuw. Nabij het dorpje Ugljan zijn er negen baaien, de Cinta baai is de mooiste. Deze baai wordt omzoomd door olijfbomen en heeft een mooi strand.

Venetiaanse vesting
Een van de bezienswaardigheden op Ugljan is de Sveti Mihovilvesting. Deze citadel is boven de grootste plaats op het eiland, Preko, gelegen. De vesting werd in de 13e eeuw door de Venetianen gebouwd. Het is te bereiken langs het pad dat nabij restaurant Jaz vertrekt. Het duurt ongeveer een uur om de top van de 265m hoge heuvel te bereiken. Van op dit punt hebt u een prachtig panorama op het Velebitgebergte, het eiland Pag en op de Kornati Archipel die ten zuidwesten gelegen is. Voor de kust van Preko ligt een prachtig eiland met een pittoresk klooster. Het kan met excursieboten bezocht worden.

Fietsroutes
De eilanden Ugljan en Pašman vormden tot 1883 nog één eiland. Toen baggerde men een smalle passage om de scheepvaart naar de andere eilanden te vergemakkelijken. Vandaag zijn de twee eilanden per brug verbonden. Sinds kort zijn er vele fietsroutes uitgestippeld. Het is de ideale manier om de hoogtepunten van beide eilanden te verkennen.

Comfortabele hotels
Het eiland Ugljan is goed voorzien van slaapaccommodatie. Er zijn hotels in Ugljan, Preko en Kukljica in het zuiden van het eiland. Nabij het vissersdorpje Ugljan zijn er vijf kleine campings die in een groene omgeving gelegen zijn. Slaapgelegenheid bij particulieren is er over het hele eiland verspreid.

Enkele malen per dag is er een veerboot tussen Preko en Zadar.

Voor meer informatie: www.ugljan.hr


vandaag 19-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.