Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Zadar

Sveti Donatkerk en klokkentoren
© Photocroatia.com
Zadar, een reis door de tijd
Zadar is het cultureel en economisch centrum van Noord-DalmatiŽ. Een tijdlang was het zelfs de hoofdstad van gans DalmatiŽ. Het historische centrum van Zadar is op een smal schiereiland gelegen. De stad is rijk aan historische kunstschatten die afkomstig zijn uit verschillende tijdperken. Zo zijn er talrijke Romeinse overblijfselen, middeleeuwse vestingmuren en Venetiaanse paleizen. Aan de gezelligheid van de smalle straatjes van de oude stad is moeilijk te weerstaan.

Het Plein van de Natie
Het kloppende hart van Zadar is het Plein van de Natie (Narodni Trg). Sinds de Middeleeuwen het middelpunt van het openbare stadsleven. Het is de ideale plaats om te genieten van een koffie of een glaasje wijn.
Nabij het Plein van de Natie, in de schaduw van de stadsmuren, ligt de markt. Elke morgen verkopen de landbouwers hier de locale specialiteiten waaronder vers fruit, olijfolie, kaas en talrijke andere lekkernijen.

Donatuskerk
De Sveti Donatkerk is de grootste vroeg-romaanse kerk van KroatiŽ en het symbool van de stad Zadar. De kerk is gelegen aan het Zeleni Trg Plein. In de Romeinse tijd was hier het forum. Er zijn nog diverse fundamenten en zuilen op dit vroegere Romeinse marktplein zichtbaar.

Zeeorgel
Uniek in de wereld is het zeeorgel van Zadar. Gelegen op de Obala Kralja Petra Kreöimira IV promenade is het recent gerenoveerde zeeorgel te bezichtigen. Het orgel maakt geluid op het ritme van de golven van de Adriatische Zee.

Archeologisch museum
Vermits de stad Zadar een rijk cultureel erfgoed heeft, geeft het archeologische museum een mooi overzicht van de belangrijkste overblijfselen uit de verschillende periodes van de geschiedenis. Meer dan achthonderd kandelaars uit de Grieks-Illyrische tijd. Vondsten afkomstig uit het Romeinse forum, beeldhouwwerken uit de vroege middeleeuwen, Kroatisch-Hongaarse relikwieŽn en Venetiaanse kunstschatten behoren tot de kostbaarheden die zich in het museum bevinden.

Ruim aanbod aan slaapaccommodatie
In Zadar is de verblijfsaccommodatie vooral geconcentreerd in Borik, een stadswijk gelegen op een 2km van de oude stad. Er zijn talrijke moderne hotels met prachtige kiezelstranden die een mooi uitzicht hebben op het oude Zadar. Eveneens zijn er hier verschillende campings. Eťn ervan is Camping Zaton. Meer hierover in het Nederlands vind je hier.vandaag 20-7-24, laatst aangepast op 24-11-13.