Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

LopudElafiti Archipel
Lopud is een klein eiland vlak voor de kust van Trsteno. Lopud maakt deel uit van de bosrijke Elafiti Archipel. Het eiland wordt langs de west- en oostkant begrenst door steile rotsen die zich bruusk in de zee storten. Tussen de steile kliffen bevinden zich mooie pittoreske baaien met authentieke dorpjes. De vruchtbare vallei in het midden van het eiland is begroeit met mediterrane vegetatie: cipressen, oleanders, palmsoorten, citroenen en appelsienen.

Renaissance tuinen
Het grootste dorp van het eiland is Lopud. In het historische dorpje zijn er vele luxueuze villa’s, paleizen en overblijfselen van kastelen. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het paleis van de familie Djordjic. Rond het paleis is er een prachtige renaissance tuin die typisch is voor de regio. In de omgeving zijn er nog enkele andere paleizen die tijdens de bloeitijd van het eiland gebouwd werden.

Paleizen en kloosters
Het eiland Lopud heeft een rijk cultureel erfgoed. Over het eiland verspreid zijn er 24 kapellen en kerken. De belangrijkste hiervan is de kerk Sveta Marija od Šunja, die in de 12e eeuw gebouwd werd. Bezienswaardig is het rectorenpaleis, het franciscanen- en dominicanenklooster in Lopud. In de kloosters en kerken bevinden zich waardevolle schilderijen van de beroemde schilder Nikole Božidarevic.

Goudkleurige zandstranden
Op het eiland Lopud zijn er enkele zandstranden. Eén van de mooiste stranden van de Dubrovnik Regio bevindt zich in het zuiden van het eiland, in de Šunj baai. Het grote goudkleurige zandstrand wordt hier omzoomt door palmen, olijven en subtropische plantengroei.

Bescheiden toeristische ontwikkeling
In het dorpje Lopud zijn er enkele kleinere hotels en gezellige restaurantjes. Er is de mogelijkheid om een kamer of een villa te huren. Vele particulieren stellen hun woning ter beschikking.

Het eiland heeft een goede verbinding met het vasteland. Enkele malen per dag is er een veerboot tussen Lopud en Dubrovnik.vandaag 21-5-24, laatst aangepast op 12-11-09.