Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Mali Ston

dorpje bergen en blauw water
dorpje bergen en blauw water

Het kleine broertje van Ston ligt aan de overkant van de berg en is verbonden door de 5,5 kilometer lange muur, dwars over de berg. Ook Mali Ston was ooit een deel van het defentiesysteem met een volledige omwalling en fort. Een groot gedeelte van de omwalling is nog intact. Van het fort blijft nog heel wat over, al is het grotendeels een ruine geworden.

Wie Ston heeft bezocht, moet toch ook eens stoppen in Mali Ston, al is de kans groot dat je hier al stopte voor je naar Ston ging aangezien het eerst op je route zal liggen.

Zoek de ingang
Mali Ston is nog steeds een klein middeleeuws stadje zoals je er veel vindt in Kroatie. Het fort is (gratis) te bezoeken maar het is wel even zoeken naar de toegang. Parkeer je auto ergens op het pleintje voor de 'stad'. In de oude stadsmuur zie je 2 ingangen dicht bij elkaar. Neem de linkse ingang en ga direct naar links de trappen op. Boven volg je weer de trappen naar rechts (deze trappen zijn breder) tot je op je linkerkant de loggia en het kerkje ziet. Achter de kerk is er een pad dat naar het fort leidt.

Bij het binnenkomen van het fort hoor je waarschijnlijk het water stromen in de onderaardse gallerij. Je ziet 2 waterputten waarvan er één is afgesloten met een luik. Je kan er even in kijken, maar gooi er niets in.

Opgepast met kinderen
Iets verderop is de trap die naar de muur van het fort lijdt reeds vernieuwd. Let wel op eens je op de muur bent, er zijn daarboven (nog) geen reelingen ! Opletten dus met kinderen ! Eens op de muren kan je nog iets hoger klimmen tot op de top van een van de torens. Via een klein smal trapje (opgelet voor je hoofd) kom je dan op het hoogste punt. Ook hier is er nog geen reeling !

Bij het teruggaan kom je weer via de kerk en de loggia die ook dienst doet als klokkentoren. Er hangt hier een bordje 'verboden de klokken te luiden' dus ... afblijven !

Mossels en Oesters
In Mali Ston kan je ook verblijven op kamers. Mali Ston ligt ook in het 'centrum' van de mossel- en oesterkweek. Voor liefhebbers van schelpdieren een must om hier in een van de restaurantjes eens lekker te komen tafelen.

fotoalbum "Maliston" (24 extra foto's)

Link :
Toeristische dienst Ston en Mali Ston

Alles over Stonvandaag 21-7-24, laatst aangepast op 01-05-14.