Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Mljet

groen eiland
© NP Mljet.

Groene eiland
Mljet is het zuidelijkste eiland van de grote Adriatische eilanden. Het eiland is grotendeels begroeid met dichte dennenbossen. Het westelijke deel van het eiland werd in 1960 tot Nationaal Park verklaard.
Mljet maakt er aanspraak op Ogygia te zijn, het eiland van de nimf Calypso. Volgens de Griekse mythologie zou Odysseus hier zeven jaar gevangen geweest zijn.

Nationaal Park
Het westelijke deel van het eiland wordt door twee hele diepe inhammen overheerst. Omwille van hun zeer nauwe mondingen worden ze ook wel vaak meren genoemd. Het “Grote Meer” wordt Veliko Jezero genoemd, het kleinere Malo Jezero. De vegetatie is er zeer weelderig en er zijn waardevolle cultuurmonumenten uit de oudheid. Op een eilandje in het Veliko Jezero is er een benedictijnenklooster uit de 12e eeuw.
Meer informatie over het Nationaal Park kan u vinden op : www.np-mljet.hr.

Authentieke dorpen
Op het eiland Mljet zijn er geen drukbezochte badplaatsen. Het eiland bezoek je echter als je op zoek bent naar rust en indrukwekkende natuur. Op het eiland verspreid zijn er vele authentieke dorpen. De bekendste zijn Sobra, Pomena, Polaca, Govedari en Babino Polje dat de administratieve hoofdstad van het eiland is. Polaca is de grootste en mooiste haven van het eiland. Hier stond in de oudheid een prachtige Romeinse villa, waarvan u de resten nog kan bekijken.

Fietsparadijs
Mljet is een waar paradijs voor fietsliefhebbers. Het eiland heeft minder dan 2000 constante inwoners, waardoor het eiland praktisch volledig autovrij is. Over gans het eiland zijn er goed geasfalteerde wegen en fietspaden. Deze maken het mogelijk om op een comfortabele manier fietstochten te maken rond de twee meren in het Nationale Park.

Beperkte verblijfsmogelijkheden
Op het eiland is er maar één hotel, Odisej. Het hotel is gelegen aan de rustige baai van Pomena. Hotel Odisej is zeer modern en de ideale plaats om van de rust te genieten. Op Mljet zijn er geen campings.
Privé accommodatie is er over het hele eiland verspreid. Maar omwille van het lage aantal inwoners is dit eveneens beperkt, waardoor het aangeraden is op voorhand te boeken.

Veerbootverbindingen
Ondanks het lage aantal inwoners is het eiland Mljet relatief goed bereikbaar. Er is iedere dag een veerboot naar Polaca vanuit Dubrovnik en Trstenik op het schiereiland Pelješac. Naar Sobra is er iedere dag een veerboot vanuit Dubrovnik en Prapratno, dat nabij Ston gelegen is.
Alles over veerbootverbindingen.
vandaag 20-7-24, laatst aangepast op 12-11-09.