Algemene toeristische informatie over Dalmatie
Dalmatie .eu
Ston
zoutpannen en stadje
Ston ligt aan het begin van het schiereiland Peljesac. 't Klinkt misschien vreemd om van het begin van een schiereiland te spreken, maar Peljesac hangt met zijn zuidkant vast aan het vasteland van de Dalmatische kust. Dit is dan het 'begin' van Peljesac. Samen met Mali Ston vormde het een defentiesysteem opgezet door de Republiek Dubrovnik tegen de vijand Venetië. Aangezien Venetie het eiland Korcula bezat, wat op slechts anderhalve kilometer van Peljesac ligt, was deze doorgang van cruciaal belang.
De Lange Muur
Om die redenen begon Dubrovnik dan ook met de aanleg van de bekende muur van Ston. De eerste dertig jaar investeerde Dubrovnik veel geld en personeel in de bouw ervan die eindigde op het einde van de 15-de eeuw. Men begon eerst met het bouwen van de langste muur die langs beide kanten van de berg van Mali Ston naar Ston loopt. Dan bouwde men aan weerskanten een ommuurde vesting : Ston aan de noordkant en Mali Ston aan de zuidkant. De vestingen dienden om de bewoners te beschermmen die er moestten komen wonen om te werken in de zoutpannen van Ston en voor de soldaten die instonden voor de bescherming.
De muur is 5,5 kilometer lang en er staan 40 torens en vijf forten langsheen. Voor de bouw van de versterkingen werden bouwmeesters van zowel Dalmatie als Frankrijk en Italie aangesproken. Het fort helemaal beneden in Ston is wat vervallen en niet te bezoeken, dat van Mali Ston echter wel.
Ston zelf is een klein stadje dat ooit volledig ommuurd was. Het is nu een klein aangenaam stadje met veel terrasjes maar het blijft 'gezellig'. Een grote hoofdstraat met pleintje en vele kleine zijstraatjes, een postkantoor en een Konzum, een markt met lokaal fruit en groeten juist buiten de stadspoort richting zoutpannen en zelfs een bank en bankautomaat. Er is ook een Toerist Info en vooral een immens grote gratis parking. Vanop deze parking heb je een mooi zicht op de verbindingsmuur die naar Mali Ston loopt.
De Muur Bezoeken :
De muur kan bezocht worden in Ston. De toegang kost 30 kuna (2013). Open vanaf 8 uur tot 18:30 of 19:30 in juli/aug. Je loopt best voorbij de post en het gemeentehuis verder langs enkele oude magazijntjes en daar kan je de muur op, of je gaat op het grote voetpad langs de grote baan richting Mali Ston en ook daar kan je de muur op via trappen. De muur die de omwalling van Ston vormt is volledig te bewandelen, de muur die Ston met Mali Ston verbind nog niet, daaraan wordt gewerkt. Denk eraan dat je op de muur niet beschut bent tegen de zon ! Enkel in de toren halfweg de wandeling kan je even beschutting vinden in de schaduw. De muur bestaat niet uit veel trappen, maar uit grotere hellende vlakken. In het naar beneden gaan begin je dus best niet te lopen !
Zoutpannen :
De zoutpannen van Ston zijn te bezoeken, maar echter tegen betaling van 2 euro (2013), als souvenir kan je wat zout meenemen verpakt in een mooi linnen zakje voor 5 euro (2013), toegegeven dit is veel geld voor wat zout, maar 't is dan ook zout uit Ston.
De zoutpannen zijn nog steeds in gebruik en je kan dat ook zien aan de vrij goed onderhouden zoutpannen zelf. In 2006 was er geen productie wegens de slechte weersomstandigheden en de renovatiewerken. Normaal zijn er kampen met vrijwilligers om het zout te "oogsten".
Ston ligt op een 17 kilometer van Slano en op een kleine 50 kilometer van Dubrovnik. Ook in Ston zijn er mogelijkheden om te overnachten in het oude stadsgedeelte.
fotoalbum "Ston" (50 extra foto's)
Link :
Toeristische dienst Ston en Mali Ston
Alles over Mali Ston
vandaag 8-12-24, laatst aangepast op 03-08-13.