Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

VERKEER


Met de auto
De bereikbaarheid van Dalmatie is de laatste jaren fel verbeterd. De afwerking van de autosnelweg A1 van Zagreb naar Dubrovnik is op dit moment (voorjaar 2008) reeds voltooid tot 40 km. voorbij Split.
De afwerking van deze A1 tot in Dubrovnik zal nog wat tijd vergen, aangezien er gekozen is voor een brug van het vasteland naar het noorden van het schiereiland Peljesac om zo het stukje BosniŽ langsheen de kustlijn te omzeilen.
(Meer over de Kroatische snelwegen - afwerking, tol, veiligheid - kan je hier vinden : Kroatische snelwegen.)

Via deze snelwegen ben je nu op enkele uren vanuit het noorden (Rijeka, Istrie of Zagreb) tot in DalmatiŽ. Een voorbeeld : vanuit Zagreb ben je in 2,5 uur rijden al in Zadar, vier uur tot in Split. Tot Dubrovnik is het voorlopig toch nog zo'n 7 uur rijden.

Boot
Een minder snelle manier om Dalmatie te bezoeken zijn de kustferry's van Jadrolinija. Deze ferrys verbinden Rijeka met Dubrovnik met tussenstops in Split, Hvar en Korcula. Minder snel dus, maar wel relaxed. Je kan met of zonder auto op de boot, een hut huren of gewoon de nacht op het dek doorbrengen. Deze ferry's vertrekken 's avonds in Rijeka (rond 20.00 uur), stoppen in de vroege ochtend (7.00) in Split, zijn anderhalf uur later in Stari Grad op het eiland Hvar, rond het middaguur in Korcula en komen in de late namiddag (16.00) aan in Dubrovnik. Een zeer interessante trip om zo de ganse Dalmatische kust te bewonderen.

Vliegtuig
Een snelle en bovendien goedkope oplossing is het vliegtuig. Zo vlieg je bv voor minder dan 40 euro in juli 2008 van Zagreb naar Dubrovnik. De reis duurt minder dan een uur, wachten en inchecken natuurlijk niet inbegrepen. Dat wachten duurt ook minder lang dan bij internationale vluchten, en daarbij komt nog eens dat beide luchthavens klein, dus snel zijn.
Een ideale combinatie om Dubrovnik dus te bezoeken als je in het noorden verblijft. (je tol op de snelweg kost al 23 euro enkel tot Split! Tel daar je verbruik en je komt al snel op 60 euro.)

Spoorwegen
De spoorlijn vanuit Zagreb stopt in Split. Dus met de trein naar Dubrovnik is geen optie. Een rit met een directe trein van Zagreb tot Split duurt vijf en een half uur.vandaag 23-6-24, laatst aangepast op 12-11-09.